Pregled vida

Pregled vida – Optometristični pregled

Redni očesni pregledi so ključnega pomena za dober vid. So tudi pomemben pokazatelj splošnega zdravja. Pri pregledu se preveri zdravje vaših oči, lahko pa najdemo tudi pokazatelje drugih zdravstvenih stanj. Obstaja veliko različnih načinov za izvedbo testov pri pregledu oči. Vsak pregled je osebno prirejen tako, da ustreza vašim potrebam, zato ni nujno da boste deležni čisto vseh opisanih testov.
 

Kako poteka  in kaj zajema pregled vida?

Ko se odpravite na pregled oči, imejte s seboj vsa očala, ki jih uporabljate, imena zdravil za oči in ostale bolezni, ki jih jemljete, morebitne podatke o kontaktnih lečah, če jih nosite. 

Razlog vašega obiska

Pregled je lahko rutinski, lahko imate posebne težave z očmi ali vidom, ali pa vas je poslal osebni zdravnik. V ozir je treba zajeti tudi posebne zahteve vaših oči, ki so povezane z vašim delom (uporaba računalnika), prostim časom (ekstremni športi) in življenjskem slogu (kajenje). Razumevanje vsega tega je pomembno, še posebno če so težave z vidom v medsebojni povezavi.

Optometrist vas bo povprašal po vašem splošnem zdravstvenem stanju, splošnem zdravju vaše družine in če ima kdo v družini kakšno očesno bolezen.
 

Preverjanje dioptrije in vida 

Če ste pri nas prvič in ne vemo, kakšna je vaša trenutna dioptrija očal, jo lahko preverimo z napravo (lensmeter/fokometer), katera razbere dioptrijo z vaših očal, in jo nato primerjamo z na novo izmerjeno dioptrijo. 

Med meritvijo dioptrije vas bo optometrist prosil, da s table preberete črke. Za tiste, ki ne znajo brati, so za to prilagojeni testi (slike,prilagojene črke). 

Po preverjanju vida za daleč, bo optomertist preveril tudi vid za blizu.

Pri očesnem pregledu starejših je optometrist še posebno pozoren v primeru ko je prisotna siva mrena ali starostna degeneracija makule. Če z očali ni možna izboljšava vida, vam pomagamo izboljšati vid z vidnimi pripomočki, kot so povečevalna stekla ali pa najnovejše digitalne naprave, ki lahko povečajo črke tudi več kot 100-krat, ali s posebnimi barvnimi filtri za boljšo ločljivost.

 

Pregled zunanjega - prednjega dela očesa 

Prednji del očesa optometrist preveri s posebnim biomikroskopom - svetilko, s katerim preveri stanje očesa in kako se le ta odziva na svetlobo.
 

Pregledovanje notranjega in zadnjega dela očesa

Za pregled osrednjega  in zadnjega dela očesa se uporablja oftalmoskop. S svetlobo iz oftalmoskopa optometrist posveti v oko in ko gledate v različne smeri, preveri njegovo zdravstveno stanje.
 

Preverjanje očesnih mišic

Optometrist bo preveril, ali mišice, ki nadzirajo premikanje očesa, dobro in usklajeno delujejo.
 

Preverjanje očesnega pritiska

Preverjanje očesnega pritiska je priporočljivo za vse ljudi po 40 letu. Povišanje pritiska v očeh lahko pomeni  znak za glavkom. Optometrist bo preveril očesni pritisk   s posebno napravo, ki pihne zrak na prednji del očesa (3x v vsako oko), postopek je povsem varen in ne boleč saj se naprava očesa fizično ne dotakne.
 

Na koncu pregleda oči

Optometrist se bo z vami pogovoril o rezultatih in zdravstvenem stanju vaših oči. Če očal ne potrebujete, vam bo izdal potrdilo, ki to potrjuje, če pa očala potrebujete, vam bo izdal potrdilo o dioptriji za očala. 

 

Dodatni potrebni pregledi po presoji Optometrista

Lang stereo test za globinski vid

Test za barvni vid - City University Colour Vision test

Amslerjev test za centralno vidno polje

Konfrontacijski test za hitro preverjanje vidnega polja

 

Vaša Vprašanja Optometristu

  • Kdaj moram nositi očala?
  • Kako se imenuje moja dioptrijska napaka?
  • Kako velika je moja dioptrija?
  • Ali je moje oko na splošno zdravo in ni znakov drugih očesnih bolezni?
  • Kdaj na pridem na ponovni pregled?
  • Kako pogosto naj hodim na preglede oči?
  • Zakaj moram v bolnico ali k osebnemu zdravniku?
  • Ali naj pregled oči opravi še kdo iz moje družine?

  

 Očesni zdravnik – Okulist - Oftalmolog

Redni očesni pregledi so pomembni – ne glede na vašo starost ali zdravstveno stanje. Na temeljitem okulističnem pregledu bo okulist ugotavljal veliko več, kot le dioptrijo za očala oziroma kontaktne leče. Preveril bo, ali nimate morda kakšne očesne bolezni, ocenil, kako dobro delujeta vaši očesi skupaj, in kakšen pokazatelj splošnega zdravstvenega stanja so vaše oči.

Okulisti so pogosti prvi, ki odkrijejo kronične sistemske bolezni, kot na primer visok krvni tlak ali sladkorno bolezen.

Okulistični pregledi so pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja vseh ljudi. Odrasli potrebujejo očesne preglede za redno posodabljanje dioptrije in za ugotavljanje zgodnjih znakov očesnih bolezni.

Pri otrocih pa so redni pregledi pomembni za zagotavljanje normalnega razvoja vida.

Očesni pregledi za otroke so pomembni za pravilen razvoj vida in akademske dosežke vseh otrok.

Vid je namreč tesno povezan z učnim procesom. Otroci, ki se jim težave z očmi ne odkrijejo, imajo pogosto težave s šolskimi nalogami. Pogosto se zgodi, da se otroci glede težav z vidom ne pritožujejo, saj pravzaprav ne vedo, kaj je »normalen« vid.

Če so rezultati v šoli slabši, naj otrokove oči dobro pregleda okulist, specializiran za otroke, da se izključi morebitni z vidom povezan vzrok.

Za pregled pri okulistu vsak potrebuje napotnico, ki jo dobi pri osebnem zdravniku!

Optometrist

V mnogih državah dioptrijo določa zgolj optometrist. Za pridobitev tega naziva je potrebno posebno izobraževanje, ki poteka na univerzitetni ravni. Optometrist opravlja vse potrebne meritve za določanje natančne korekcije vida, specializiran je za vse vrste optičnih pripomočkov, vendar ne opravlja kirurških posegov, tudi ne zdravi očesnih bolezni ali postavlja diagnoz. V primeru, da optometrist ugotovi bolezensko stanje vašega očesa, vas napoti k ustreznemu zdravniku specialistu okulistu, t.i. oftalmologu.