Kontaktne leče

Kot Optometristična ordinacija, vam v naši ponudbi nudimo tudi strokovne preglede za kontaktne leče. Pregled za kontaktne leče se v osnovi razlikuje od klasičnega pregleda za očala, saj tu že imamo podatke o dioptriji očal na kateri temelji prilagojena dioptrija za kontaktne leče. Dioptrija očal in kontaktnih leč je le redko popolnoma enaka, saj moramo upoštevati veliko različnih dejavnikov.

 

Pregled za leče traja dlje časa, saj le ta zajema natančen pregled prednjega dela očesa in obrobnih struktur. Potrebnih je nekaj specifičnih meritev – keratometrija oziroma meritve roženice, na podlagi katerih lahko izberemo pravilno velikost in obliko leče – ta dva dejavnika sta bolj pomembna od dioptrije, saj če jih ne določimo pravilno tudi dioptrija ne bo odgovarjala.

Pomemben del pregleda je tudi preverjanje kvalitete solza, saj če imamo problem s suhim očesom, lahko že v startu izločimo leče ki niso primerne. 

 

Ustrezno kontaktno lečo izberemo na podlagi ugotovitev in stanja očesa in ne po prepoznavnosti imena proizvajalca leč!!!

Simbolična slika kontaktnih leč 

 

Po pregledu izberemo ustrezno testno kontaktno lečo (mehko ali poltrdo; dnevno, 14 dnevno, mesečno ali letno) in jo vstavimo v oko, prvič to naredi optometrist, po uvajanju in učenju kako z lečo ravnati pa si posameznik sam vstavi lečo v oko v prisotnosti optometrista.

 

Kontaktne leče so namenjene vsem ki si tega želijo. Ni omejitve starosti (majhni otroci morajo na očesno kliniko, k optometristu pa pri 10 letih), omejitev predstavlja higiena, ki je pri nošnji in uporabi kontaktnih leč zelo pomembna, saj če le te ne upoštevamo lahko privede od komplikacij, tudi do stalnega prenehanja uporabe leč ali celo slepote.

Pri otrocih moramo osvestiti in podučiti tudi starše, da lahko ustrezno nadzorujejo upoštevanje higiene in samo uporabo le, v primeru da otrokovo očesno stanje ali zrelost nista primerna, vam bomo kontaktne leče odsvetovali.

 

Kontaktne leče so medicinski pripomoček, katerega vstavimo v oko in brez predhodnega strokovnega pregleda močno odsvetujemo nakup leč prek spleta! Tudi pri kasnejših nakupih to odsvetujemo, saj obstajajo temeljni razlogi zakaj so leče na spletu cenejše kot pri optiku ali v lekarni!

Keratitis je ena izmed posledic nepravilne uporabe kontaktnih leč 

 

V naši optiki imamo na voljo vse svetovno priznane znamke kontaktnih leč in tekočin: Coopervision, Bousch + Lomb, Ciba Vison, Wöhlk, Johnson & Johnson, Hecht;

Svetovno znane znamke različnih kontaktnih leč na voljo v naši optiki

Različne kontaktne leče - vse na voljo v naši optiki

Dandanes imamo veliko vrst leč (dnevne, 14 dnevne, mesečne, letne,  mehke in poltrde, torične, progresivne,…) in to nam omogoča natančno izbiro leč za vsakega posameznika. 

Coopervision kontaktne leče, prav tako na voljo pri nas

Tekočine za vzdrževanje kontaktnih leč

Bousch +Lomb

Alcon                                    Ciba Vision

     Wöhlk                in        Total Care za poltrde leče